És obligatori portar l’etiqueta de la DGT en el cotxe?

Les etiquetes de la DGT estan aquí i han arribat per quedar-se. Després d'una campanya promocional en la qual la Direcció General de Trànsit va enviar de manera gratuïta els adhesius, ara cal pagar per ells, però és obligatori portar-los en el cotxe? La resposta ràpida és no… De moment. Però no avancem esdeveniments. A dia d'avui no és obligatori portar en un lloc visible l'etiqueta de la DGT que correspongui, però és bastant recomanable, sobretot si es viu en una de les dues grans urbs del país, Madrid o Barcelona. I és que, en ambdues ciutats, en els casos de contaminació alta, només podran circular pel centre de les mateixes els vehicles que tinguin l'etiqueta corresponent, sent multats en aquest cas tant els cotxes que no la llueixin com aquells que tinguin una que no els habiliti per a això en funció del nivell de contaminació. A Barcelona la multa està estipulada en 100 euros.

No obstant això, aquesta és la situació actual, encara que serà molt diferent d'aquí a uns mesos, almenys a Madrid. S'ha aprovat una nova ordenança municipal de mobilitat que entrarà en vigor dintre de sis mesos i que, entre altres aspectes, fa que sigui obligatori portar l'etiqueta en un lloc visible quan se circula dins de l'àmbit municipal, ja que en cas contrari el conductor rebrà una multa.

La quantia de la mateixa encara no s'ha definit, però com a mínim suposarà la mateixa que una infracció lleu, que suposa 90 euros que es queden en 45 euros amb ràpid pagament.

Les etiquetes mediambientals disponibles són 4:

  • 0 emissions (blava): vehicles elèctrics de bateria, vehicle elèctric d'autonomia estesa, vehicle híbrid endollable amb almenys 40 quilòmetres d'autonomia i vehicles de pila de combustible.
  • ECO (verda/blava): híbrids endollables amb menys de 40 km d'autonomia, híbrids convencionals i vehicles propulsats per gas (GNC, GNL i GLP).
  • C (verda): gasolina matriculats posteriors a 2006 i dièsel de després de 2014.
  • B (groga): gasolina matriculats des de gener de 2000 i dièsel des de de 2006.

¿Cómo solicitar la pegatina de la DGT?

Encara que en el seu moment l'adhesiu de la DGT l’enviava correus, aquesta nau ja ha partit i a dia d'avui cal sol·licitar-la per compte propi. Per això cal anar a una oficina de correus amb el permís de circulació i el DNI, a més de pagar 5 euros per adquirir-ho. D'aquesta manera et donaran aquell que s'ajusti al teu cotxe, per molt que somiïs amb l'adhesiu de zero emissions, que és la que et dóna total llibertat en qualsevol situació, només podràs accedir a ella si el teu vehicle compleix els requisits a dalt comentats.

Volver al listado