Nou etiquetatge europeu pels carburants

Des de divendres passat en totes les gasolineres ens trobem un nou codi al costat dels noms de gasolina 95, gasolina 98 o dièsel quan anem a repostar el nostre cotxe. El 12 d'octubre va entrar en vigor el nou sistema d'etiquetatge europeu per a carburants i, amb aquesta normativa, tots els combustibles del mercat s'associaran també a un codi compost per una figura geomètrica, una lletra i una xifra. Però no hem de preocupar-nos, ja que els noms actuals no desapareixeran.

Quin és l'objectiu? Segons la Unió Europea el que es pretén és millorar la informació que reben els consumidors a causa de la gran varietat de combustibles i tipus de vehicles existents; en definitiva, crear un etiquetatge comú per a què repostar qualsevol vehicle a Europa sigui més senzill. En total, són 28 els països de la UE on s'aplicarà la nova normativa, inclòs Espanya, però també utilitzaran aquest sistema la resta dels països de l'Espai Econòmic Europeu –Islàndia, Liechtenstein i Noruega-, així com Macedònia, Sèrbia, Suïssa i Turquia.

Per identificar el combustible haurem de seguir la metodologia que et mostrem a continuació:

  • Gasolina: és un cercle, on la “E” designa els biocomponents específics presents en la gasolina). Perquè sí, tot i que es tracta d'un derivat del petroli, tota la gasolina a la venda al nostre país compta amb un percentatge d'etanol. D'aquesta manera trobaràs E5 (un 5% d'etanol), E10 (un 10%) i E85 (un 85%). El primer es correspon amb la gasolina 95 i el segon amb la gasolina 98.
  • Gasoil: és un quadrat, on la “B” designa els components específics de biodièsel presents en el gasoil. Si en lloc d'això veus que és “XTL” significa dièsel sintètic, és a dir, que no deriva del cru de petroli).
  • Gas: els cotxes de GNC, gas natural liquat i GLP estan representats amb un rombe, així com els d’hidrogen.

Compleixen la funció de ser complementàries a les ja existents, amb l'únic propòsit que els consumidors comptin amb la major informació possible. L'etiqueta de combustible és una eina que ajuda als consumidors a verificar que han seleccionat correctament el combustible apropiat pel seu vehicle.

Les noves etiquetes homogeneïtzen la nomenclatura de carburants en tota la UE. Això és de vital importància per a gent que es mou entre diferents països amb cotxe. Milloren la informació que rep el consumidor dels vehicles, tant del que tenen en propietat com de qualsevol altre que condueixin dins de la UE, sense necessitat d'entendre l'idioma

Volver al listado