Errors que es cometen a les rotondes

La forma en la qual s'ha de circular correctament en una glorieta ha estat tractada en incomptables ocasions, encara que segueixen semblant poques a la vista de les irregularitats que s'aprecien en elles. Convé ser conscients dels errors més freqüents que se solen cometre i que eleven significativament el risc de col·lisió entre els vehicles. Aquests són alguns:

Maniobres perilloses

Les rotondes serveixen per agilitzar el tràfic en els encreuaments i reduir el perill inherent en aquestes situacions, així que no s'ha d'incrementar amb maniobres per les quals no s'han concebut.

Prioritat

No hi ha dubtes, ni interpretacions. La prioritat en una rotonda és sempre del vehicle que ja l'ocupa per davant dels qui van a accedir a ella. No s'aplica la norma general de prioritzar el tràfic que arriba per la dreta com en la resta de les interseccions (llevat que s'indiqui el contrari).

Ús dels carrils

Depenent de la direcció que es vulgui prendre, s'ha d’ocupar un o un altre carril (quan existeixin més d'un). L'aconsellable és utilitzar sempre carril exterior per girar a la dreta o seguir de front, recorrent l’interior per fer un canvi de sentit o anar cap a l'esquerra.

Vehicles especials

Sovint s'obliden les característiques dels altres vehicles en gestionar la circulació en la glorieta. És el cas de les grans dimensions d'un camió o la menor visibilitat lateral i posterior de la qual pateixen els motoristes.

Visibilitat

Un hàbit essencial en la conducció i que no deixa de ser-ho en aquest escenari és buscar la màxima visibilitat. Mirar lluny en arribar a una rotonda, escanejant l'entorn per entendre el flux de la circulació ajuda més del que podem imaginar a evitar sorpreses que es saldin amb un incident.

Intermitents

Una altra constant en la circulació és el mal ús dels intermitents… Quan no inexistent. Els indicadors de direcció són essencials també en les rotondes per a què la resta dels conductors sàpiguen quina és la intenció dels vehicles que ja circulen per elles, en quin moment van a prendre una sortida.

Rectificar

Una actitud basada en els fets consumats sempre sembla arriscada en el tràfic, rectificar quan és possible o avortar una maniobra perillosa evita molts accidents.

Volver al listado