Com superar els nervis al conduir

Tranquil·litat. No pensis que ets l'únic o l'única que pateix els típics nervis al volant. En realitat, és quelcom a la que s'han d'enfrontar moltes persones en algun moment de la seva vida i que acaba desapareixent a força de seguir conduint dia rere dia. El problema ve quan aquests nervis no es gestionen bé i provoquen que siguem més maldestres i despistats del què deuríem.

Per afrontar aquesta situació tan bé com sigui possible et donem una sèrie de consells que pots aplicar abans de conduir, durant el temps que ho estiguis fent i el que és gairebé més important, abans que hagis de conduir per necessitat. Si segueixes aquests consells amb perseverança, et lliuraràs dels nervis al conduir abans del que t'imagines.

Abans de conduir

  • Les presses no són bones, així que abans d'arrencar el motor, pren-te un moment per a tu. Has d'emprar aquest temps a relaxar-te per rebaixar una mica la teva tensió. Per això és molt recomanable controlar la respiració.

  • Practica la respiració abdominal. Es tracta de respirar inflant el budell en lloc del pit. Per fer-ho correctament has de respirar lentament, prenent l'aire pel nas i expulsant-ho per la boca. Col·loca les mans damunt de la teva panxa per notar com puja i baixa.

  • Hi ha gent que es frustra perquè noten que els nervis no desapareixen per complet. No has de caure en aquest error, perquè l'objectiu dels exercicis de relaxació no són eliminar del tot el nerviosisme. És simplement un pas previ per disminuir una mica l'ansietat i els símptomes fisiològics més comuns, com la tensió muscular o el pols accelerat.

Mentre condueixes

·Aprofita cada parada que facis per seguir amb la respiració abdominal: semàfors, embussos… Si és necessari, aturat voluntàriament per repetir els exercicis de respiració. Això sí, has de fer-ho respectant les normes de tràfic. Per exemple, surt de l'autopista en un àrea de servei o gasolinera.

·Evita la negativitat. No et fixis només en el que no fas del tot bé. Les persones que fan això perden l'autoconfiança aviat i es tornen cada vegada més insegures. En lloc d'això, has de tenir en compte també els èxits que tinguis. Tingues present que conduir bé és un procés que comença amb treure's el carnet, però que es va perfeccionant amb el temps.

Exercicis i bones pràctiques per acabar amb els nervis

  • No evitis agafar el cotxe. L'evitació es converteix en una forma de reforçar la inseguretat, els nervis o les pors que puguis tenir.

  • El treball previ és igual d'important, així que fes pràctiques en alguna zona segura. Especialment per assajar les coses en les quals et sentis més insegur. Com més preparat estiguis menys nerviós estaràs quan arribi el moment.

  • També és bo repetir diverses vegades una mateixa ruta. Fins a l'avorriment. Quan et sentis prou segur durant tota la ruta que hagis triat, passa a fer el mateix a una altra zona en la qual afegeixis alguna condició més. Per exemple, del teu barri pots passar a carreteres poc transitades, i d'aquí a autopistes o travessies de circumval·lació. Tria tu mateix l'ordre i ves passant de les zones on et vegis més segur a les què et posen una mica més nerviós.

Volver al listado