Els dispositius que no han de faltar en el teu cotxe nou

Fa tan sols uns anys no teníem en ment ni tan sols preguntar en un concessionari per molts dels dispositius que et presentarem a continuació i que segurament ja coneguis. Ara seria impensable anar a un concessionari i no preguntar si el vehicle que volem comprar porta molts d'aquests dispositius. Alguns de seguretat, mecànica, connectivitat, practicitat i comoditat.

Amb els avanços tecnològics ara es fabriquen cotxes molt més avançats en matèries de seguretat, connectivitat o confort. I molts d'ells ara resulten imprescindibles. Tots els automòbils nous que es comercialitzen a Europa inclouen un equipament de seguretat mínim obligatori: control d'estabilitat (des de 2014), frens ABS (2003), doble coixí de seguretat frontal (2006), alerta de burxades (2014) i trucada automàtica d'emergència en cas d'accident o i-call (2018), que transmet als serveis d'emergència la localització del contratemps.

Aquest equip s'està completant en els vehicles d'última generació amb una sèrie d’ajudes electròniques a la conducció que resulten també interessants. Una d'elles és el reconeixement dels senyals de trànsit, que pot evitar multes per distraccions: el cotxe mostra els senyals de velocitat i avançament que va detectant, i el conductor sap així a tot moment el límit de la via per on circula i si està o no permès avançar.

L’alerta de sortida del carril i el control de la distància frontal de seguretat són altres dispositius a considerar, igual que les frenades automàtiques d'emergència. Les pantalles tàctils dels automòbils moderns funcionen com un centre de control i comunicació i reuneixen múltiples funcions: música, telèfon, navegador, ajustos del vehicle… Solen venir ja de sèrie en molts models, fins i tot en els més petits i econòmics, encara que no tots els sistemes funcionen igual. Un dels aspectes més importants a tenir en compte consisteix en la compatibilitat amb el mòbil.

 

Tots els telèfons valen per a tots els equips, encara que per aconseguir una integració completa (i que aparegui, per exemple, el nom d'una cançó tal com està guardada en el terminal i no solament un arxiu musical) convé comptar amb un protocol de connexió adequat: Apple Carplay pels terminals amb sistema operatiu iOS i Android Acte pels altres. A més, la funció Mirror Link, que reprodueix en la pantalla del cotxe la mateixa organització d'icones del mòbil, resulta també interessant.

Els seients plegables permeten augmentar l'espai de càrrega i transportar embalums grans, com bressols i bicicletes, que difícilment entrarien en el maleter.

Els sensors posteriors d'aparcament, que indiquen amb senyals acústics i visuals la distància lliure fins a la paret o el vehicle del costat, són un altre complement que facilita la vida al conductor, perquè ajuden a evitar frecs en estacionar.

La clau mans lliures, que permet accedir al vehicle sense haver de treure el comandament de la bossa o la butxaca, és un dels equips de confort més recomanables. I també les últimes evolucions, com el maleter d'obertura automàtica: s'arriba al cotxe amb les mans ocupades (maletes, compra…) i en passar el peu per sota del para-xocs s'obre sol.

Les llums i els eixugaparabrises de connexió automàtica mereixen també la pena, perquè descarreguen al conductor d'aquestes comeses i funcionen amb eficàcia. Els seients amb ajust elèctric poden semblar un capritx, però potencien també la comoditat, sobretot si el vehicle ho va a utilitzar amb regularitat més d'una persona.

Volver al listado