Saps quan canviar les llums del cotxe?

Pot semblar un tema molt comú, però realment saps cada quant has de canviar les llums del teu cotxe? I tot el que has de tenir en compte abans de fer-ho? T'ensenyem les claus per a què no siguis un dels conductors que ens creuem diàriament a la carretera que ens enlluernen. Encara que creguis que és un aspecte secundari, circular amb les llums en bon estat és clau per a la seguretat vial.

Tots hem d'estar conscienciats sobre aquest tema. Per això la DGT ha realitzat ni més ni menys que dues campanyes de vigilància de l'estat dels vehicles que circulen per les nostres carreteres en les quals incidien molt en aquest punt, al juliol de 2017 i gener de 2018.

Cal prestar importància tant a la utilització com al manteniment i regulació dels fars perquè la conducció es realitzi de forma segura. Així evitarem enlluernar als qui circulen per la nostra mateixa via o fins i tot als vianants. Et proposem diversos consells bàsics que hauries de tenir en compte per a què la teva circulació sigui la correcta:

Temps

Les llums del nostre cotxe hauríem de canviar-les cada dos anys o cada 40.000 kms. Són pocs els que ho compleixen, però és cert que les llums van reduint la seva intensitat amb l'ús i han de substituir-se periòdicament. Encara que també cal esmentar que la tecnologia que utilitzi el teu cotxe farà que aquests temps variïn. No és el mateix tenir fars halògens, xenó o LED.

Manera

És important que quan anem a reemplaçar els fars del nostre cotxe ho fem en parella. Això es deu al fet que l'ús que li donarem en la majoria dels casos serà simètric, això inclou també quan una es fon. És fonamental fer-ho així per influir positivament en la seguretat vial.

Neteja

També és important que mantinguem netes les òptiques (fars i pilots), per assegurar un feix de llum el més efectiu possible. Si tens un vehicle entrat en anys poden resultar-te molt pràctics els nostres consells per polir fars. A més de la teva seguretat, milloraràs el seu aspecte comprovant la deterioració dels fars… i de pas el seu preu de revenda.

És important recordar que l’ús obligatori de l'enllumenat ve recollit en la Llei de Tràfic i Seguretat Vial al seu article 43. D'aquesta manera, tots els vehicles que circulin entre la posta i la sortida del sol, o a qualsevol hora del dia en túnels, passos inferiors i, qualsevol tram de via afectat pel senyal “túnel”, han de portar encès l'enllumenat que correspongui.

Així mateix, també hauran de portar encès l'enllumenat durant la resta del dia, les motocicletes, així com tots els vehicles que circulin per un carril reversible o en sentit contrari al normalment utilitzat a la calçada on es trobi situat, bé sigui un carril que els sigui exclusivament reservat o bé obert excepcionalment a la circulació en aquest sentit.

Volver al listado